Ontvang subsidie via de innovatiemakelaarsregeling voor o.a. energietransitie

Op 16 januari 2023 startte een nieuwe ronde van de zogeheten Innovatiemakelaarsregeling, een subsidieregeling van de Topsector Energie. Innovatieve mkb’s die actief bezig zijn met de energietransitie, kunnen een vergoeding van 80% krijgen voor het inhuren van een innovatiemakelaar. Deze vergoeding bedraagt maximaal 10.000 euro.

Voor wie is de regeling bedoeld?

Nederlandse mkb’s die actief zijn in de domeinen van TKI Energie & Industrie, TKI Nieuw Gas, TKI Urban Energy en TKI Wind op Zee kunnen gebruikmaken van deze subsidieregeling. TKI staat voor Topconsortium voor Kennis en Innovatie, onderdeel van de Topsector Energie. Ondernemingen die hierin actief zijn, zijn innovatief en dragen bij aan de transitie naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem.

Welke kosten worden vergoed?

Via deze subsidieregeling kunnen mkb’s een vergoeding krijgen voor het inhuren van een zogenoemde innovatiemakelaar. Deze kan mkb-ondernemers onder meer begeleiden bij:

  • het ontwikkelen van een business plan, bedrijfsstrategie of waardepropositie
  • het aanvragen van een patent, het uitvoeren van een patent-uniekheidsonderzoek of kennisexploitatie
  • het aantrekken van investeerders of deal closing rondom financiering
  • het opzetten van consortia met andere bedrijven en/of kennisinstellingen.

De onderneming huurt de innovatiemakelaar in voor het begeleiden van een innovatie (product of dienst) die een bijdrage levert aan een snelle transitie naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem. De innovatie mag overigens ook een bestaande technologie zijn die al in een andere sector wordt toegepast, maar die innovatief is voor de markten van de Topsector Energie.

De aanvrager moet in elk geval de ambitie en strategie hebben om de technologische innovatie zelf (voor eigen rekening en risico) naar de markt te brengen en te willen opschalen.

Niet subsidiabel is het inhuren van een innovatiemakelaar voor specifieke werkzaamheden zoals het opstellen van een subsidieaanvraag of het uitvoeren van engineering-activiteiten. Ook out-of-pocket-kosten, zoals kosten voor het aanvragen van een patent, het ontwikkelen van promotiemateriaal of reiskosten, worden niet vergoed.

Waar kan de subsidie worden aangevraagd?

Mkb’s kunnen hun aanvraag tot en met 1 december 2023 indienen bij het Financieringsloket van de Topsector Energie. Toekenning vindt plaats volgens het principe ‘first come, first served’. Voor deze ronde is een budget van 100.000 euro beschikbaar, dus het is zaak om er snel bij te zijn. Bij overtekening van het budget (op een bepaalde dag) zal de toekenning verlopen via loting.

Dit bericht is gepubliceerd op PNO Consultants, één van de partijen die je kan helpen met een subsidieaanvraag.