Professionalisering parkmanagement op Kennispark

Een van de belangrijkste zaken die bij VONK (Vastgoed Ondernemers Kennispark) op de agenda staat, is het professionaliseren van het parkmanagement. Om een inspirerend, schoon en veilig terrein waar ondernemers zich graag willen vestigen te kunnen waarborgen, is het van belang om het parkmanagement bij een externe organisatie neer te leggen. Op dit moment worden de afrondende gesprekken gevoerd en de verwachting is dat de parkmanagementorganisatie vanaf begin 2023 operationeel is.

De commissie Gebiedstransformatie van VONK bouwt aan de uitstraling van Kennispark door in te zetten op een groene, innovatieve, frisse werkomgeving en een gebied dat open en toegankelijk is voor zowel werknemers, werkgevers als klanten en bezoekers. Door slim samen te werken op thema’s als parkmanagement, veiligheid en uitstraling op Kennispark profiteren we allemaal van een top werklocatie.

Veilige omgeving

Het eerste punt dat door de parkmanagementorganisatie op korte termijn opgepakt wordt, is de veiligheid. Op dit moment ervaren ondernemers en vastgoedeigenaren met name ’s avonds problemen met rondhangende jongeren en auto’s die hier niet horen en dat brengt het gevoel van onveiligheid met zich mee.

Rudy Sesink, COO Eurofins | MASER en voorzitter van commissie Gebiedstransformatie van VONK: “Het opzetten van de parkmanagementorganisatie is voor de eerste drie jaar mogelijk gemaakt door middelen vanuit de Regio Deal Twente. Binnen drie jaar moet de organisatie zijn meerwaarde bewijzen en zelfstandig – zonder subsidie – doorgroeien. Wat betreft het parkmanagement volgen we daarom twee sporen. We beginnen met zaken die we snel en relatief eenvoudig op kunnen lossen, maar kijken daarnaast ook naar een structurelere oplossing voor de langere termijn. In het geval van het verbeteren van de veiligheid op Kennispark kunnen we relatief snel collectieve beveiliging in gaan kopen en onderzoeken wat we met de beveiligingscamera’s kunnen doen die al bij meerdere bedrijven aanwezig zijn. Voor de langere termijn is de verwachting dat als over een paar jaar de woonfunctie is toegevoegd aan Kennispark, er ook ’s avonds meer reuring zal zijn en het terrein dan ook een stuk minder aantrekkelijk is om rond te hangen.”

Inspelen op wensen en behoeftes

Rudy: “Samen met het parkmanagement wordt onderzocht waar de behoefte van de ondernemers, vastgoedeigenaren en hun medewerkers ligt. Het zogenaamde laaghangende fruit wordt zo snel mogelijk opgepakt, maar tegelijkertijd worden initiatieven die meer tijd kosten, zoals verdere inrichting en vergroening van het park ook zo snel mogelijk in gang gezet. Als commissie Gebiedstransformatie werken we aan de uitstraling van het hele gebied en vinden we het belangrijk dat dit ook zichtbaar en merkbaar is.”

Verbinden van gebouweigenaren, huurders, gebruikers met duurzame initiatieven

Professioneel parkmanagement zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld energie, afvalverwerking en beveiliging collectief ingekocht kan worden. Hier zijn mogelijkheden genoeg voor, maar op dit moment zijn de ondernemers individueel aan het uitzoeken wat er voor zijn/haar organisatie mogelijk is en dit is vrijwel altijd duurder en complexer dan als de parkmanager uitzoekt wat de mogelijkheden zijn en ondernemers en vastgoedeigenaren alleen maar hoeven aan te sluiten.

MSG-hub voor duurzame logistiek

Een van de voorbeelden van het collectief inkopen is de door MSG opgezette slimme hub: een centraal gelegen verzamelpunt waar alle goederen en leveringen binnenkomen. Vanuit de hub worden alle zendingen gebundeld, waardoor minder vaak en met minder verschillende bussen gereden hoeft te worden. Waar mogelijk wordt de bezorging gedaan door fietskoeriers.

Rudy: “Het mooie van dit soort initiatieven is dat het alle commissies binnen VONK raakt. Het draagt bij aan de gebiedstransformatie, duurzaamheid en mobiliteit. Het bundelen van zendingen is een stuk duurzamer, zeker als het merendeel op de fiets wordt bezorgd en er rijden een stuk minder busjes dagelijks over Kennispark, wat een schoner en veiliger terrein oplevert.”

Lease a bike

Ook Lease a bike is een goed voorbeeld van hoe gezamenlijke initiatieven bij kunnen dragen aan een groene, innovatieve en frisse werkomgeving. Als ondernemer heb je vaak geen tijd om uit te zoeken welke regelingen er allemaal zijn, laat staan dat je tijd hebt om ze ook nog te implementeren in je organisatie.

Rudy: “Door lid te worden van VONK weet je in ieder geval wat er allemaal speelt en hoef je alleen nog maar te beslissen of het wel of niet interessant is voor jouw organisatie en medewerkers.”

Afvalinzameling

Op het gebied van afvalinzameling is op Kennispark nog veel te winnen. Collectief inkopen kan veel kosten besparen, omdat van deur naar deur goedkoper en efficiënter is dan op meerdere momenten door verschillende afvalinzamelaars het afval bij alle bedrijven op te halen. Door het afval door één bedrijf op te laten halen, ontstaat daarnaast ook de mogelijkheid om gescheiden afvalinzameling toe te passen.

Rudy: “Afval per bedrijf gescheiden op laten halen is kostbaar. De meeste ondernemers kiezen er daarom maar voor om alles bij het restafval te gooien, terwijl je juist ook als bedrijf met afval scheiden je steentje bij kunt dragen aan een beter milieu. Wat dacht je van alle koffieprut die we met z’n allen dagelijks weggooien? Als je koffiedik scheidt van je restafval, kan het ingezet worden om er bijvoorbeeld paddenstoelen op te kweken. Zo ben je van een afvalprobleem en hoge kostenpost af en gebeurt er nog iets milieuvriendelijks mee. Daarnaast heeft het afval scheiden ook nog een onverwachts sociaal aspect. Als je alle losse prullenbakken bij de bureaus en kantoren weghaalt en vervangt door één afvalpunt waar het afval gescheiden kan worden, ben je weer even in beweging en creëer je naast het koffieapparaat nog een contactmoment met andere collega’s.”

Juist door gezamenlijk mee te denken met dit soort slimme oplossingen, kunnen we met zijn allen bijdragen aan de gebiedstransformatie!

Meebeslissen en meeprofiteren

Ben je ondernemer of vastgoedeigenaar op Kennispark en wil je meebeslissen én meeprofiteren van de gezamenlijke aanpak op het gebied van de gebiedstransformatie, duurzaamheid en mobiliteit? Word lid van VONK, zodat ook jouw stem meegenomen wordt in de gebiedsontwikkeling. Meer informatie en aanmelden: https://www.vonkenschede.nl/aanmelden/