Skip to main content

Flinke financiële impuls voor samenwerking bedrijven rondom behoud van Talent in Twente

Deze week is de SLIM-subsidie van € 500.000,- toegekend, waarmee het Talent Center Twente opgericht kan worden. Het Talent Center wordt een fysieke ontmoetingsplek op Kennispark voor bedrijven en talenten, waar talentinitiatieven een plek krijgen. VONK (Vereniging Vastgoed en Ondernemers Kennispark) is initiatiefnemer van het project en heeft samen met SubCode de subsidie aangevraagd en voert het project uit met de zes Twentse bedrijven QBayLogic, LioniX International, Micronit, Movella, Winkels Techniek en Comyoo.

Twente staat bekend als hightech regio, waarbinnen Kennispark als hightech hotspot een unieke positie inneemt. Technologie en innovatie zijn aan de orde van de dag, maar om het juiste personeel aan te trekken, te behouden en te laten groeien, is een extra stap nodig. Zeker als het gaat om mkb-bedrijven is dit een behoorlijk forse stap, terwijl de innovatiekracht juist bij de mkb-bedrijven zit. Er is talent nodig op alle niveaus en binnen alle ervaringsgradaties: van studenten tot senior professionals en van universitair geschoold tot praktisch opgeleid. Daarnaast spelen de steeds sneller veranderende technologieën en trends een rol. Om bij te blijven en de concurrentie voor te blijven, moeten bedrijven hun werknemers regelmatig bijscholen en trainen.

Vergroten beschikbaarheid gekwalificeerd personeel

Om de regionale positie te versterken en om mkb-bedrijven de krachten te laten bundelen in het talentbehoud, wordt met behulp van de SLIM-subsidie het Talent Center Twente opgericht. De bedrijven werken samen om de benodigde vaardigheden bij de medewerkers te blijven ontwikkelen en de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel te vergroten. Het Talent Center biedt een toegankelijk platform om de nieuwste technologieën en trends te onderwijzen en de vaardigheden van werknemers bij te houden.

Binnen het Talent Center kunnen bedrijven op Kennispark samenwerken en kennis delen. Dit bevordert niet alleen de persoonlijke groei van werknemers, maar ook de groei van de gehele sector. Door samen te werken aan opleidingsprogramma’s kunnen de deelnemende bedrijven profiteren van elkaars expertise en ervaring.

Opleidingen ontworpen en afgestemd op de behoeften

Het Talent Center bestaat uit een academie, een Learning Management Systeem met verschillende leerlijnen/routes en relevante opleidingen. Iedere partner heeft haar specifieke invulling binnen dit project. In eerste instantie wordt de opleidingsbehoefte van de huidige partners geïnventariseerd om als basis te dienen voor de oprichting van het Talent Center. In een later stadium worden de opleidingen toegankelijk voor ieder VONK lid, zodat daarmee de gehele regio versterkt kan worden. Op deze manier kunnen gespecialiseerde en op maat gemaakte opleidingen worden aangeboden, gericht op de specifieke behoeften en vaardigheden die vereist zijn binnen de techsector. De opleidingen worden ontworpen en afgestemd op de behoeften van de bedrijven. Dit heeft als resultaat dat de vaardigheden die worden aangeleerd direct relevant zijn voor de functies en projecten. Werknemers kunnen de geleerde concepten en vaardigheden direct in de praktijk brengen.

Samenwerking onderwijsorganisaties

Binnen het Talent Center worden zowel interne experts als externe docenten aangetrokken om les te geven. Interne docenten zijn vaak ervaren werknemers die hun kennis en ervaring delen, terwijl externe docenten specialisten kunnen zijn van buiten de organisatie. Hierbij wordt samenwerking gezocht met onderwijsorganisaties zoals de Universiteit Twente, Saxion en het ROC van Twente, maar ook opleidingsorganisaties uit de regio kunnen uiteindelijk aansluiten. Er worden programma’s toegevoegd die gericht zijn op het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, technische expertise en andere specifieke competenties die nodig zijn voor carrièregroei.

Eerste hub van Talent Center Twente op Kennispark

De eerste fysieke hub komt bij de Slimme Verbinding aan de Hengelosestraat, in het verlengde van de Institutenweg en wordt:

  • Een plek waar alle talentinitiatieven fysiek samenkomen, samenwerken en eventueel zelfs samengevoegd worden
  • Dé ontmoetingsplek voor bedrijven, onderwijs en talenten, geen algoritmes maar mensenwerk

De TalentHub wordt een matchmakingtool met:

  • Vacatures voor stages, afstuderen, (bij)banen en traineeships
  • Medewerkers die kennis hebben van bedrijven en talenten, maar vooral ook van recruitment en persoonlijke ontwikkeling met als doel talentbehoud in Twente
  • Jobcoaching, opleidingen en meer

Maarten Kuper, directeur QBayLogic en voorzitter Commissie Talent van VONK: “In het Talent Center Twente willen we vanuit het Twents belang met elkaar samenwerken en er voor de bedrijven én de talenten zijn. Hierbij hebben we het over de aanstormende talenten van ROC, Saxion en Universiteit Twente, maar ook over de al werkende talenten. De talenten naar Twente halen en in Twente behouden, dat is ons gezamenlijke doel. Als het talent niet bij het ene bedrijf past, dan zorgen we voor een passende plek bij een ander Twents bedrijf, zolang het talent Twente maar niet hoeft te verlaten voor een leuke baan.”