Met de leasefiets bijdragen aan mobiliteit en vitaliteit

Bij VONK (Vastgoed en Ondernemers Kennispark Twente) zetten we ons in om samen met de Universiteit Twente, Gemeente Enschede en de vastgoedeigenaren en ondernemers, Kennispark Twente dé topwerklocatie te laten zijn.

Nieuwe mobiliteitsconcepten zijn de sleutel tot de gewenste gebiedstransformatie. Op deze manier houden we Kennispark goed bereikbaar en bieden we ruimte voor een fijne en groene omgeving. Het stimuleren van fietsen is hierbij een van de belangrijkste oplossingen. Het is duurzaam, voorkomt parkeerdruk en draagt bij aan de vitaliteit van de medewerkers. Een van de gezamenlijke initiatieven om dit te stimuleren is de deelname aan Lease a bike, met extra collectieve voordelen voor VONK leden.

Enthousiaste eerste deelnemers op Kennispark

LioniX International B.V. is een van de eerste VONK leden die met Lease a bike meedoet en het enthousiasme onder de medewerkers is direct groot. Erwin Bomert, controller bij LioniX International B.V. legt uit waarom ze meedoen: “Vroeger konden onze medewerkers gebruikmaken van het fietsplan, maar met de komst van de werkkostenregeling (WKR) is dit een stuk lastiger geworden. Je kunt nog wel steeds een deel van het loon besteden aan onbelaste vergoedingen voor de werknemers, maar hier moet je ook direct alles van doen, van kerstpakketten tot personeelsfeestjes. Hierdoor is er vaak geen ruimte meer voor het onbelast vergoeden van bijvoorbeeld een fiets voor meerdere medewerkers. Er zit bovendien een groot risico aan: over alles wat je vergoedt boven het bedrag in je WKR-potje (de zogenaamde vrije ruimte), betaal je direct 80% belasting. Het geld in het WKR-potje wordt goed bewaakt en een fiets werd voor ons – net als voor vele andere bedrijven – ineens een ‘nice to have’ en niet meer een ‘need to have’.”

Voordelen Lease a bike voor ondernemers

De fiets is een van de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarden in Nederland en met Lease a bike is het voor alle bedrijven op Kennispark mogelijk om weer aan deze vraag te kunnen voldoen. Een fiets zakelijk leasen is voor je medewerkers 25% tot 80% goedkoper dan privé kopen. De leasefiets kost jou als werkgever niets en valt buiten de WKR. Het leasebedrag wordt maandelijks ingehouden op het brutoloon. Als werkgever betaal je tijdens de leaseperiode van 36 maanden minder sociale lasten, dit komt neer op 15-20% van het leasebedrag. Bovendien houdt fietsen je werknemers gezond en verlaagt het ziekteverzuim tot wel 25%.

Na goedkeuring dezelfde dag nog een nieuwe fiets

Erwin: “Half oktober hebben we samen met Engineero – ook VONK lid – een fiets-opstap-dag georganiseerd om ons personeel te informeren over de mogelijkheden van Lease a bike. We hebben 58 mensen in dienst en daarvan zijn er 35 bij de opstapdag geweest. Een dag nadat we het aanmeldsysteem open hebben gezet, heb ik al zes medewerkers akkoord gegeven om hun gewenste leasefiets op te halen. Zij hebben een code gekregen waarmee ze naar de fietsendealer zijn gegaan en direct met hun gewenste fiets de deur uit konden fietsen. Ik verwacht dat we uiteindelijk 20 tot 25 medewerkers op deze manier op de fiets kunnen krijgen.”

Minder woonwerkvergoeding wel hogere werkgeversbijdrage

“Een van de eerste collega’s die mee wilde doen ging vanuit Almelo elke dag met de trein en een vouwfiets naar ons kantoor in The Gallery. Met zijn nieuwe leasefiets doet hij er net zo lang over, maar heeft hij elke dag een stuk meer beweging. Door de aanschaf van de leasefiets moet er een deel van de huiswerkvergoeding worden ingeleverd. Wel hebben wij er als LioniX International voor gekozen om dit met een ruime werkgeversbijdrage te compenseren, waardoor het leasebedrag per maand netto nog een stukje lager wordt.”

Erwin: “Ik vind het belangrijk dat deze actie breed wordt gepromoot en dat het kwartje ook bij de andere bedrijven op Kennispark valt dat dit een prachtig instrument is om je medewerkers op de fiets te krijgen. Het kost je als ondernemer in principe geen geld en je hoeft maar één keer wat extra inspanning te leveren in de salarisadministratie om het leasebedrag te verrekenen, maar dan heb je er ook 3 jaar lang geen omkijken meer naar. Het kost je dus niets en je levert wel een hele belangrijke bijdrage aan de mobiliteit en vitaliteit!”

Speciale actie voor VONK leden

De commissie mobiliteit van VONK werkt aan de bereikbaarheid van Kennispark die past binnen de doelstelling om een groene innovatiecampus te worden. Hierbij hoort een integrale mobiliteitsoplossing. Parkeren aan de randen, goede voorzieningen voor de last mile, een goede infrastructuur voor langzaam verkeer en dus ook het stimuleren van de fiets als alternatief voor het woon-werkverkeer.

Als je je als bedrijf dit jaar nog aanmeldt bij Lease a bike, dan ontvangen de eerste 10 deelnemers een voucher van € 50,- die bij Ten Tusscher ingeleverd kan worden voor fietsaccessoires.

Meer informatie over Lease a bike

Wil je meer weten over Lease a bike en welke mogelijkheden er zijn voor jouw bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Jan-Paul Röben, +31 6 12 89 54 37 of via jan-paul@lease-a-bike.nl.