Skip to main content

Symbol gebruikt lokaal opgewekte stroom dankzij zonnepanelen

ENSCHEDE – Op de gebouwen van Symbol in Enschede en Amersfoort zijn sinds april 2023 in totaal 122 zonnepanelen geplaatst. Dankzij de panelen kan Symbol haar energie deels zelf opwekken. Dit is een mooie stap in de verduurzaming van het energiegebruik. 

De specialist in Leantransformaties wil bijdragen aan het gebruik van groene energie. Daarom heeft het bedrijf zonnepanelen laten installeren. De drijfveer om deze stap te zetten is helder. “De wens was al langere tijd om een groot gedeelte van onze energiebehoefte zelf op te wekken middels zonnepanelen. Toen in 2022 de energiecrisis ontstond, hebben we ook het initiatief genomen om hier invulling aan te geven”, aldus Dick Theisens, directeur van Symbol. 

Theisens geeft aan dat het bedrijf eerder ook al stappen ondernam om te verduurzamen. “Beide kantoren hebben geen gasaansluiting. In Enschede hebben we in 2013 nieuwbouw gerealiseerd en toen al aangegeven dat we geen gasaansluiting wilden hebben. Ons kantoor in Amersfoort stamt uit 1978 en alle apparatuur was verouderd. Toen we het kantoor aankochten in 2018 hebben we het volledig gerenoveerd.” Daarnaast is de verlichting grotendeels LED en zijn de kantoren voorzien van warmtewisselaars.

De verwarming en verlichting zijn de grootste verbruikers van energie. Symbol is nog niet 100% zelfvoorzienend op het gebied van energie. Daarom wordt er gekeken of er mogelijkheden zijn in het verder verduurzamen. Bijvoorbeeld door de parkeerplaats te overdekken en te voorzien van zonnepanelen. 

Plaatsing zonnepanelen Symbol Enschede

Ook duurzaam ondernemen?
Symbol is als VONK-lid samen met andere ondernemers steeds op zoek naar mogelijkheden om te verduurzamen. Wil jij met jouw bedrijf ook een duurzame stap zetten op Kennispark? Neem dan contact op met duurzaamheid@vonkenschede.nl